Sök

Skurugata och Skuruhatt – Naturfenomen utanför Eksjö

En egendomlig plats och en fantastisk naturupplevelse

Att åka på äventyr behöver inte vara svårt eller komplicerat. Ofta finns det äventyr närmare än vad man tror. Vi hörde talas om Skurugata och Skuruhatt. Vi beslöt oss för att åka dit på och utforska platsen.

Skurugata är en cirka 800 meter lång ”skura” eller förkastningsspricka som ofta beskrivs som södra Sveriges mest egendomliga naturfenomen.

Tänk på att ha ordentliga skor på dig då det är rätt stenigt. Ha även gott om tid då det finns många spännande grejer att titta på under tiden så vandringen tar lätt lite längre tid än man kanske trodde från början.

Vid bergskanten av Skurugata ligger Skuuhatt. Utsiktspunkten Skuruhatt som är en av Smålands högsta punkter med sina 337 meter över havet. Här är den en fantastisk fin utsikt. Det finns även ett antal grillplatser, vindskydd samt bord och bänkar. Vi passade på att äta lunch som vi hade med oss.

En vandring genom gatan är en storslagen naturupplevelse. I slutet av gatan finns utsiktspunkten Skuruhatt som bjuder på en magnifik och oförglömlig utsikt över bygden. 

En klättring genom Skurugata är en spännande tur som kräver rejäla skor och en tjock tröja på vintern. Du kryssar mellan stenblock där bredden varierar mellan 7 och 24 meter och bergväggarna är på sina ställen upp till 35 meter höga.

Så hittar du till Skurugata

Enklast är att parkera bilen här. Sedan finns det gott om skyltar och kartor att titta på .

Mer äventyr

Läs om fler äventyr på bloggen.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Stäng
© Copyright 2019. All rights reserved.
Stäng