Sök

Rockman Swimrun 2019

Tuff, roligt och psykiskt utmanande

Under en fantastiskt dag i augusti 2019 var vi Team Lost i Norge för att delta i Rockman Swimrun. Det var 26 grader i luften och runt 16-17 grader i Lysefjorden. Förutsättningarna för swimrun var fantastiska! Vi var sjukt taggade och lite spända. Vi hade aldrig gjort ett såhär långt lopp förut. Vi räknade med att vara ute mellan 9-10 timmar.

Video från resan upp och under loppet med mig och Fanny

Rockman Swimrun är ett lopp som går utanför Stavanger i och omkring Lysefjorden. Man besöker bland annat Preikestolen med sina mäktiga 604 meter över Lysefjorden samt Flørli med sin världskända trappa på 4444 steg uppför berget.

Det är ett långt och tufft lopp. Man springer uppför väldigt branta backar som delvis är väldigt tekniskt svåra. Man simmar i fantastiska sjöar uppe i bergen med kristallklart vatten varpå man nästan glömmer bort att man simmar för allt är så sjukt vackert. Vattnet funkar att dricka också direkt ur sjöarna och det smakar fantastiskt. Man springer över molnen uppe på bergsluttningar med flera hundra meters fall rakt ner vilket både känns helt surrealistiskt men ändå väldigt skrämmande och lite upphetsande. Gillar du tekniskt svår terränglöpning och fantastisk simning i en sjukt magisk miljö så är det här garanterat loppet för dig.

Vi gick på båten i Stavanger 06:00 för att åka ut i Lysefjorden mot starten. 07:30 stod vi och trampade på kanten, iklädda våtdräkter och funderade på hur många brännmaneter som fanns i vattnet vi skulle hoppa ner i. Spända och exalterade. Thor sa att han bara såg ett par stycken i vattnet, precis som det skulle lugna en manet rätt själ, haha. Vi hoppade parvis ner i vattnet. Go, go, go! In och runda bojen sen full fart längs med klipporna bort till första stigningen.

Det var nästan konstant uppför fram till nästa simning, en mysig liten sjö uppe på berget. Efter det fortsatte vi jaga uppåt mot toppen. Målet var Preikestolen. När vi började närma oss toppen var miljön helt magisk. Vi glömde bort att vi sprang och bara var helt häpna över miljön. Molnen var under oss! Jag hade aldrig upplev någon liknande tidigare och det var så häftigt!

Efter Preikestolen var det en riktigt trixig tur ner för berget och ner mot fjorden för ytterligare simning bland maneterna. Det var inte så många i år men vi fick sicksacka lite. Det bästa var ju att vattnet var så klart så man såg alla maneter flera meter i förväg! Vi träffade inte en enda.

Upp och ner i bergen på många häftiga stigar, klipphällar och sluttningar. Fantastiskt coolt! Vi simmade vidare och skulle korsa fjorden 1700 meter till andra sidan. Vi fick en safety bouy för att synas extra noga i vattnet. Mot Flørli!

Väl framme på andra sidan konstaterade vi båda att vi har blivit så mycket bättre på att simma senaste året! Vi simmade om flera par på vägen och simningen kändes fantastisk. Fanny hade så mycket energi och låg först över hela fjorden. Rockman style!

Då var det dags för den berömda trappan på Rockman. En trappa på 4444 steg som skulle ta oss upp för hela berget i ett svek. Det gjorde sig påmint att Strava rekordet upp var 30 minuter… Vi gick upp och det tog cirka en timma, hah! Svettigt som fan, men den utsikten den går in av för hackor!

Tre magiska simningar i sjöarna uppe på berget och en vända runt toppen sen var vi på väg ner. Mot målet! 5 km hade vi kvar och det kändes att vi ökade tempot, det gick bra. Det kändes skitbra. Kroppen svarade fortfarande. Sen kom det, vid cirka 1 km kvar började det bli riktigt brant. Det gick sakta ner sista biten, låren brände men det var bara att mosa sista biten.

Finishers

Vi slutade på en andra plats bland de mixade lagen. Vi är sjukt nöjda med vår prestation och sluttiden blev 8 timmar och 57 minuter. Av alla lag som var med kom vi på sjunde plats. Vi har aldrig någonsin gjort något liknande som är så pass långt som detta var. Vi körde på i vårat tempo och försökte mala på hela vägen. Det fungerade och kropparna höll utan problem vilket känns helt fantastiskt!

Läs mer om swimrun på min blogg.

Read about the race on Team Lost blog.
Läs Fannys inlägg om Rockman på Trailrunning Sweden.

Tack!

Tack till Thor och alla inblandade som gjorde Rockman Swimrun 2019 till en succé!
Tack till Mabi Hyrbilar som fixade en bil till oss så vi kunde åka till Norge.
Tack till Gococo, Zone3, Ark Swimrun, Salomon och alla som stöttat oss.

Write a response

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Stäng
© Copyright 2019. All rights reserved.
Stäng